Окръжна прокуратура – Благоевград започва разследване за извършени длъжностни престъпления в Югозападния

...
Окръжна прокуратура – Благоевград започва разследване за извършени длъжностни престъпления в Югозападния
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва корупционни практики в Югозападния университет в Благоевград

Окръжна прокуратура – Благоевград стартира следствие за  осъществени длъжностни закононарушения  в Югозападния университет „ Неофит Рилски “.

Решението идва след инспекция на наблюдаващия прокурор  във връзка изявления в медии относно  корупционни практики  в образователното заведение.

През януари МОН разгласи, че огромна част от образователната документи в Правно-историческия факултет на Югозападния университет се води  непрецизно, неточно , позволени са редица механически неточности,  ремонти на заглавия на дисциплини, неточности в хорариум а, както в ECTS заемите по обособените дисциплини. Данните излязоха нескрито след инспекция, разпоредена от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

А мотив за нея станаха  сигнали за непозволено нанесени оценки на студенти  без да са положени изпити. От тестваните основни книги по специалността  „ Право “  с всички студенти–редовно образование, записани от 2015 година до 2018 година, комисията установи  80 случая на нарушавания  на Закона за висшето обучение и на Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността „ Право “ и професионална подготовка „ правист “.

Ръководството на висшето образователно заведение опроверга информацията.

Сега от прокуратурата показват, че има задоволително данни за закононарушение от общ темперамент, а въпреки това са задоволително данните, съдържащите се в материалите по преписката – отчет на Министерството на образованието и науката, писмени пояснения и тъжба, сочещи за вероятно осъществено незаконно действие.

В интервала 2015 – 2022 година от длъжностно лице/лица от Югозападния университет „ Неофит Рилски “ били нарушени и/или не изпълнени служебни отговорности и/или превишена властта или правата.  Деянията са осъществени за набиране на полза или причиняване на щета , от което са могли да настъпят немаловажни последствия, изясняват от окръжното обвиняване в Благоевград.

Разследването е предоставено на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи.

https://dariknews.bg/

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР